Τσιπίδος

Την εποχή που ήταν ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς.



Το όριο της «παλαιάς» Μεταπολίτευσης
του Ζήση Ζάννα,

πρ. Βουλευτή Πιερίας / Γραμματέας της Βουλής,

μέλος Κ.Ε. ΛΑΕ

Ένα από τα συνθήματα του προ-κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ ήταν το “εμπρός για μία νέα μεταπολίτευση” θεωρώντας ότι η επικράτησή του θα τερμάτιζε την παλαιά μεταπολίτευση που σφραγίστηκε από την δικομματική εναλλαγή ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας και θα εγκαινίαζε μία νέα μεταπολίτευση, του λαού, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το αντιμνημονιακό του πρόγραμμα στην κυβέρνηση. Η δυναμική που ανέπτυξε το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του ‘12 και η ταυτόχρονη κατάρρευση του ενός εκ των δύο συστημικών πυλώνων, του ΠΑΣΟΚ, έστελνε μυνήματα αισιοδοξίας και δικαίωσης του στόχου της “νέας μεταπολίτευσης”.
>
> Ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την εποχή ήταν ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς με αντιμνημονιακό πρόγραμμα που υιοθετούσε σε αρκετά σημεία του ριζοσπαστικές θέσεις για την έξοδο από την κρίση. Η ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες για τον ελληνικό λαό αλλά και για τους λαούς της Ευρώπης καθώς οι πολιτικοί του στόχοι ερχόταν σε ευθεία σύγκρουση με τον πυρήνα των προβλημάτων στην Ε.Ε. δηλαδή την λιτότητα, τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τις οικονομικές-πολιτικές ελίτ.
>
> Πολύ γρήγορα όμως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έμελε να αποτελέσει όχι την αρχή μίας νέας μεταπολίτευσης αλλά την τελευταία εφεδρεία της παλαιάς, καθότι η μνημονιακή συνθηκολόγηση επεφύλασσε ταυτόχρονα πρωτοφανή αναδίπλωση σε όλα τα στοιχεία της πολιτικής που μέχρι τότε συνθέτανε τον ΣΥΡΙΖΑ. Αποδείχθηκε ότι η ιδεολογική και πολιτική κυριαρχία εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ενός δογματικού ευρωπαϊσμού, του αρχηγισμού και μίας κεντροαριστερής προσέγγισης ήταν πολύ πιο εκτεταμένη και εν τέλει προαποφασισμένη η επιβολή της απ’ όσο πολλοί εκτιμούσαν.
>
> Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε όχι μόνο να συντηρήσει την παλαιά μεταπολίτευση αλλά να την αναζωογονήσει οδηγώντας την χώρα σε μία ατελείωτη μνημονιακή υποδούλωση αναδεικνύοντας τη ΝΔ και τον χρεοκοπημένο πολιτικά αρχηγό της στην εν δυνάμει επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Επιπλέον ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ενσωμάτωσε στην πολιτική του φυσιογνωμία όλα τα χαρακτηριστικά των κυρίαρχων κομμάτων της παλαιάς μεταπολίτευσης μετατρέποντας τον σε μία καρικατούρα της χειρότερης έκφρασης καθεστωτισμού του παλαιού δικομματισμού. Την ίδια στιγμή που και η υπόλοιπη ευρωπαϊκή αριστερά αδυνατεί να αντιληφθεί τον ρόλο της ΟΝΕ και της Ε.Ε. στην αναπαραγωγή των νεοφιλελεύθερων και αντιδημοκρατικών πολιτικών στην Ευρώπη όπου σχεδόν νομοτελειακά δημιουργείται γόνιμο έδαφος σε ακροδεξιές, λαϊκιστικές δυνάμεις να εισπράξουν την διαμαρτυρία των πολιτών, φαινόμενο που καθόρισε τις εξελίξεις στο Βρετανικό δημοψήφισμα, τις αμερικανικές εκλογές, την ανάδειξη της Λεπέν στην Γαλλία κλπ.
>
> Η αρχή μίας νέας μεταπολίτευσης θα σηματοδοτηθεί μέσα από μία ουσιαστική δημοκρατική επανάσταση του λαού μας απέναντι στην ιδιότυπη κατοχή που ζούμε τα τελευταία 7 χρόνια, απέναντι στο επικίνδυνο μνημονιακό πολιτικό σύστημα που κυβέρνησε μέχρι σήμερα. Η διαδικασία αυτή της νέας μεταπολίτευσης δεν θα έχει όριο το Ευρώ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιθέτως θα επιδιώξει την ανατροπή τους, θα φτάσει μέχρι το τέλος, την ουσιαστική δημοκρατία, την λαϊκή κυριαρχία και την εθνική ανεξαρτησία. Οι δυνάμεις του αντιμνημονιακού, δημοκρατικού, προοδευτικού χώρου οφείλουν να υπηρετήσουν ενωτικά την προοπτική αυτή για την χώρα μας, χωρίς άγονες αντιπαραθέσεις αλλά με συνεκτικό πρόγραμμα και εμπνέοντας εμπιστοσύνη στον κόσμο που απομακρύνεται ταχύτατα και ανεπιστρεπτί από τον ΣΥΡΙΖΑ ή έχει ήδη επιλέξει την αποστασιοποίηση από την πολιτική.

πηγή...//laiki-enotita.gr/